Valmistuspuutavara – Burtonin puutavara, Lovvorn Puutavaraa

Puutavara on nimi, jota yleensä käytetään Pohjois-Amerikassa, puusta, joka on leikattu levyt tai muut muodot puuntyöstöön tai rakentamiseen. Puutavara tai puu on puuta missä tahansa vaiheessa hakkuista valmiustilaksi rakennustyökaluksi tai paperimassan paperimassalle.

Puutavara toimitetaan joko karkeana tai valmiina. Karkea puutavara on raaka-aine kalusteiden valmistukseen ja muihin tarvikkeisiin, jotka vaativat lisäleikkausta ja muotoilua. Se on saatavana monissa lajeissa ja kooissa. Ne voivat olla pienikokoisia tai suuria. Valmiit sahatavarat toimitetaan vakiokokoisina, lähinnä rakennusteollisuudelle, ja ne ovat ensisijaisesti muutamia havupuiden neulattomia lajeja, kuten mäntyä, helmiä, kuusta tai kuusta.

 

Puutavaran tyypit

Länsipuutavara: Se tunnetaan helppokäyttöisyydestä ja naulauksesta sekä vahvuudesta ja ulottuvuuden vakaudesta. Se voidaan luokitella korkealaatuiseen ulkonäköön, yleiskäyttöön tai sädekehään.

Redwood: Useimmat myydyt lehtipuu ovat sydänpuu ja sapwood. Sydänpuu sisältää luonnollisia esteitä termisteille ja hajoaa ja soveltuu sovelluksiin, jotka joutuvat kosketuksiin maan kanssa. Sapwood sisältää kermanvärisiä raitoja. Sitä ei saa käyttää kosketuksessa maan kanssa.

Southern Pine: Sillä on suuri lujuus, kestävyys ja kiinnittimet hyvin. Sitä käytetään usein kodeissa ja muissa rakenteissa. Se on korkealaatuinen ja paras ulkonäkö.

Käsitelty puutavara: Se kestää säätä, termiittejä ja sientä. Hoitoon liittyy kemiallisia säilöntäaineita, jotka pakottavat voimakkaasti paikoissaan olevaan puuhun soluihin.

Käsitelty puu imeytyy vielä veteen, eikä käsittelyä pidetä vedenpitävänä, vaan hajoamattomana.

On olemassa monia puutavaran valmistajia kuten Burton Lumber Corporation, Lovvorn Lumber Corporation, Langmeier Lumber Inc. ja monet muut. Kaikkien näiden yhtiöiden puunjalostusprosessi on sama.

 

Puunhankinnan vaiheet:

  • Puita kaadetaan ja leikataan tiettyyn pituuteen, ja ne kuljetetaan lastauspaikalle.
  • Tämän jälkeen lokit viedään sahalle. Saha on paikka, jossa hirret leikataan laudat.
  • Kun lokit leikataan eri kokoisiin, ne lajitellaan lajin, koon ja loppukäytön (puutavara, vaneri, sirut) mukaan.
  • Sitten lokit kulkevat kuoren läpi kuoren poistamiseksi.
  • Porauslaite tai ensisijainen saha katkaisee lokin sahaamalla kappaleet. Tämä voi olla kriittisin osa valmistusta.
  • Epäsäännölliset reunat ja virheet on poistettu pois, jotta saataisiin aikaan neljäpuolista puutavaraa. Trimmeri neliöistä päättyy, tavallisesti tyypillisissä puutavaran pituuksissa.

 

  • Puutavara erottuu paksuudesta ja leveydestä. Karkeassa puuasteessa tuote voi kestää kahta eri polkua riippuen siitä, tuleeko lopullinen tuote tuottamattomaksi (vihreäksi) tai kuivaksi. Kuivatuotteissa puutavara on pinottu välikkeillä (tarroilla), jotta ilmavirta puun kaikkiin pintoihin on mahdollista. Vihreät tuotteet ohittavat nämä vaiheet ja siirtyvät suoraan höyläämään. Kuivaa kuivaa puuta kuivataan uunissa höyryllä. Jotkut tuotteet ovat ilmakuivattuja, ja kosteus haihtuu luonnollisesti. Höylä asettaa sileän pinnan puulle ja tekee siitä tasaisen leveyden ja paksuuden.
  • Luokittelija arvioi jokaisen kappaleen ominaispiirteet ja antaa asianmukaisen arvosanan. Suurin osa puutavarasta luokitellaan loppukäytön mukaan: rakenteellinen, ulkonäkö tai tehdas (uudelleenvalmistettu muihin tuotteisiin).
  • Saman laadun ja koon tuotteet pakataan ja kuljetetaan kuorma-autolla, rautatievaunulla, proomulla tai laivalla markkinoille.

Puutavara on puuta, jota käytetään rakennus-, rakennus-, paperi- tai muuhun tarkoitukseen. Puutavara voi viitata puuhun missä tahansa valmistusprosessin vaiheessa, mukaan lukien ennen sen käsittelyä ja sen jälkeen, kun se on muodostettu tukkeiksi tai levyiksi. Niitä käytetään laajalti, joten niiden valmistus ei tunnu mitään loppua. Valmistajat kuten Burton Lumber Corporation, Lovvorn Lumber Corporation, Langmeier Lumber Inc valmistaa niitä suurissa määrissä.